Zbawienny wpływ jodu - Imprezy / Dieta / Uroda / Rekreacja - SPZ, z nami nie można się nudzić!

suplementy D…

korzyści z suplementacji kofeiny  Przyjmowanie suplementów, jest jak odpowiedni trening. Jeżeli nie potrafimy robić czegoś, to na pewno nie wyjdzie nam to na zdrowie. Istnieje wiele błędów, które sprawiają, że zażywanie s…

Jak leczyć niedobory…

limo service chicago Spożywany przez nas pokarm ma za zadanie nie tylko zaspokoić głód, ale dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jeśli dieta jest urozmaicona i odpowiednio ułożona to…

Tele-sklep czyli rek…

czarny bez Kilkanaście lat temu nikt jeszcze nawet nie myślał o tym że jak właśnie włączy telewizor będzie to praktycznie równoznaczne z wejściem do sklepu, obecnie natomiast ta sytuacja nikogo już nie…

Zbawienny wpływ jodu

Polska jest krajem w którym występuje bardzo mało jodu zwłaszcza na terenach górskich. Dlatego też pod koniec lat dziewięćdziesiątych na producentów soli nałożono obowiązek jej jodowani, po to, aby uzupełnić jego ilość w organizmie. W naszym organizmie jod to jeden z elementów hormonów odpowiedzialnych za ciepłotę ciała i przemianę materii. Hormony te produkowane są przez tarczycę. Aby hormony w tarczycy były odpowiednio produkowane niezbędny do tego jest właśnie jod. Źródłem jodu jest pokarm, ale także możemy go wchłaniać przez skórę i układ oddechowy. Stąd tak zbawienne dla naszego organizmu wyjazdy nad morze, gdzie jodu jest bardzo dużo. Oprócz tarczycy, w której jest najwięcej jodu, umiejscowiony jest on także w jajnikach, krwi i kościach. Podczas codziennego funkcjonowania organizm wykorzystuje zebrany zapas jodu. Dlatego też, trzeba stale dbać o jego uzupełnianie zwłaszcza poprzez codzienną dietę. Kiedy w organizmie dojdzie do niedoboru jodu zaczynają się problemy z niedoczynnością tarczycy, wolem endemicznym, kretynizmem, opóźnieniem rozwoju psychofizycznego, zwiększoną śmiertelnością wśród dzieci, a także nadczynnością tarczycy w przypadku, gdy produkuje ona nadmierną ilość hormonów. Szczególnie dbać powinno się o codzienne dostarczenie do naszego organizmu odpowiedniej dawki jodu. Znajdziemy go zwłaszcza w produktach pochodzenia morskiego. Są to takie produkty jak ryby, a zwłaszcza dorsz i halibut, mięczaki i skorupiaki. Poza tym do przyprawiania dań używajmy tylko i wyłącznie soli jodowanej. W niektórych wodach mineralnych również znajduje się ten cenny dla nas pierwiastek. W produktach mlecznych takich jak sery białe, kefiry, jogurty, a także jaja również znajduje się jod. Wielką korzyścią dla nas jest to, ze występujący w pożywieniu jod jest łatwo przyswajalny przez nasz organizm. Niestety w niektórych pokarmach, które z upodobaniem spożywamy znajdują się substancje, które ograniczają przyswajalność jodu. Są to między innymi soja, rzepa, orzeszki ziemne, gorczyca, brukselka, kalafior i inne rośliny kapustne. Jod jest pierwiastkiem bardzo ważnym i nie powinniśmy o tym zapominać. Niestety wciąż mało jemy ryb, które w dużej ilości mogłyby nam go dostarczać. Warto zmienić swoje upodobania żywieniowe i przynajmniej raz w tygodniu przygotować na obiad pożywną rybkę. Jeśli nie lubimy ryb, to starajmy się poprzez inne produkty dostarczać do organizmu jod, aby nigdy nam go nie zabrakło. Jest on szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dbają one przecież nie tylko o swój organizm ale także o maleństwo, które niedawno się urodziło albo wkrótce przyjdzie na świat. Nie bagatelizujmy więc tegoż niezwykle cennego składnika. Jeśli mamy okazję to wyjeżdżajmy nad morze albo korzystajmy z coraz bardziej popularnych grot solnych. Dzięki nim możemy wdychać jod i uzupełniać jego niedobór. Zbawienny wpływ jodu na organizm jest wszystkim doskonale znany. Pamiętajmy więc o tym zawsze kiedy mamy do wyboru na obiad schabowego albo dorsza.