Wyleczyć anemię - Imprezy / Dieta / Uroda / Rekreacja - SPZ, z nami nie można się nudzić!

Sposoby komunikowani…

http://aether.pl/kwalifikacje.aspx Technika jaka możemy cieszyć się dziś każdego dnia przyniosła nam bardzo dużo możliwości z których bardzo chętnie korzystamy. Jak się okazało rozwój techniki miał również bardzo duży wpływ n…

Glutamina i jej wpły…

olej z wiesiołka www.ekoflos.pl Glutamina wraz z kreatyna jest jedną z najlepszych metod na rozwój naszych mięśni. Jej działanie na nasz organizm jest największe i często nasze mięśnie szybko rozwijają się wraz z wpływem t…

Młode społeczeństwo…

W dzisiejszych czasach młodzież bardzo różni się od młodych ludzi, którzy mieszkali na wsiach , czy tez w miastach. Dzieci, które uczęszczają do szkół popadają często w różnego rodzaju towar…

Wyleczyć anemię

Niedokrwistość zwana potocznie anemią jest coraz częściej spotykana. W skrócie mówiąc, anemia jest niedoborem żelaza w organizmie. Cierpią na nią szczególnie kobiety, gdyż podczas comiesięcznej utraty krwi, tracą także cenne żelazo. Aby sprawdzić, czy anemia nas nie dotyczy, warto przynajmniej raz w roku wykonywać podstawowe badania krwi. Niedobory żelaza można w łatwy sposób uzupełniać. Oprócz tego, ze żelazo wprowadzamy do organizmu wraz z pożywieniem, to możemy stosować preparaty witaminowe zawierające żelazo. Dlatego też, warto zwrócić uwagę na to, co codziennie jemy i w razie konieczności zmienić swoją dietę. Anemia jest chorobą, która poniekąd utrudnia codzienne funkcjonowanie. Przez niedobór żelaza jesteśmy senni, cały czas zmęczeni i na nic nie mamy ochoty. Taka kiepska forma odbija się w szkole i w pracy, gdyż mamy problemy ze skupieniem się. Zmęczenie powoduje także rozdrażnienie, a to z kolei może utrudniać kontakty z ludźmi, doprowadzając do częstych konfliktów. Chcąc uniknąć problemów związanych z anemią zwróćmy uwagę na to, co zjadamy. Można tu przedstawić krótki podział mówiący o tym, jakie produkty zawierają żelazo. Mleko, ziemniaki i owoce zawierają bardzo małą ilość żelaza. Średnią zawartością cechują się takie produkty jak kasze, warzywa, drób i mięso. Natomiast wysoka zawartość żelaza jest niewątpliwie w takich produktach jak warzywa strączkowe i podroby, a w szczególności w niezbyt lubianej przez większość osób wątróbce. Wiedząc już, gdzie znajdziemy żelazo możemy bez przeszkód prawidłowo komponować swoją dietę. Jeść należy więcej chudych wędlin, mięsa i wątróbki. Te produkty zawierają żelazo, które jest dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Wchłanianie żelaza dodatkowo zwiększa witamina C dlatego też w naszej diecie nie powinno zabraknąć produktów, które ją zawierają. Witaminę C zawierają warzywa i owoce. Można tu wyróżnić paprykę czerwoną, natkę pietruszki, brokuły, pomidory, cytrusy, truskawki i czarne porzeczki. Natomiast wchłanianie żelaza ograniczają związki zawarte w kawie i herbacie. Nie powinno się ich pić w trakcie posiłków a jedynie w przerwach między nimi. Kiedy anemii trwa długo i dieta uzupełniana preparatami witaminowymi nie pomaga, należy skonsultować się z lekarzem. Ustali on przyczynę niedokrwistości, czyli na przykład źródło krwawienia, którym może być choroba wrzodowa, polipy itp. Lekarz na pewno zleci zdrowe odżywianie się. Może także przepisać zastrzyki, jeśli wcześniej przez ne witaminy nie dały rezultatu. Wystąpienie anemii może być sygnałem, że w organizmie rozwija się jakaś choroba, dlatego nie można jej bagatelizować. Wizyta u lekarza jest wówczas konieczna i nie wolno z nią zwlekać. Coroczne wykonywanie podstawowych badań krwi sprawi, że będziemy wiedzieć jak miewa się nasz organizm. Wczesne wykrycie niedoborów nie tylko żelaza spowoduje, że w szybki sposób będziemy mogli odpowiednio zareagować i zmienić swoją dietę, a także uzupełnić ją o dostępne bez recepty preparaty witaminowe.