Wyleczyć anemię - Imprezy / Dieta / Uroda / Rekreacja - SPZ, z nami nie można się nudzić!

Dzieci odbiorcami re…

http://kochamsilownie.pl/rozeniec-gorski-doskonaly-na-stres/ Dzieci stanowią znaczną część widowni reklam telewizyjnych, chętnie korzystają z reklam i jako konsumenci mają duże znaczenie dla reklamodawców. Jednocześnie reklamy mają na dzieci znaczny w…

W zdrowym ciele zdro…

olej z wiesiołka www.ekoflos.pl Stare, dobrze wszystkim znane przysłowie, że „w zdrowym ciele zdrowy duch” jest wciąż aktualne i na czasie. Jednak coraz więcej osób ma problem, aby to zdrowe ciało utrzymać, a co za tym idz…

Treningi personalne …

 Wiele osób zastanawia się, co sprawia, że tak bardzo dobrze jest ćwiczyć. Inni się dziwią, jak męczące ćwiczenia, mogą sprawiać radość. Jest wiele ciekawostek na temat ćwiczeń, które są b…

Wyleczyć anemię

Niedokrwistość zwana potocznie anemią jest coraz częściej spotykana. W skrócie mówiąc, anemia jest niedoborem żelaza w organizmie. Cierpią na nią szczególnie kobiety, gdyż podczas comiesięcznej utraty krwi, tracą także cenne żelazo. Aby sprawdzić, czy anemia nas nie dotyczy, warto przynajmniej raz w roku wykonywać podstawowe badania krwi. Niedobory żelaza można w łatwy sposób uzupełniać. Oprócz tego, ze żelazo wprowadzamy do organizmu wraz z pożywieniem, to możemy stosować preparaty witaminowe zawierające żelazo. Dlatego też, warto zwrócić uwagę na to, co codziennie jemy i w razie konieczności zmienić swoją dietę. Anemia jest chorobą, która poniekąd utrudnia codzienne funkcjonowanie. Przez niedobór żelaza jesteśmy senni, cały czas zmęczeni i na nic nie mamy ochoty. Taka kiepska forma odbija się w szkole i w pracy, gdyż mamy problemy ze skupieniem się. Zmęczenie powoduje także rozdrażnienie, a to z kolei może utrudniać kontakty z ludźmi, doprowadzając do częstych konfliktów. Chcąc uniknąć problemów związanych z anemią zwróćmy uwagę na to, co zjadamy. Można tu przedstawić krótki podział mówiący o tym, jakie produkty zawierają żelazo. Mleko, ziemniaki i owoce zawierają bardzo małą ilość żelaza. Średnią zawartością cechują się takie produkty jak kasze, warzywa, drób i mięso. Natomiast wysoka zawartość żelaza jest niewątpliwie w takich produktach jak warzywa strączkowe i podroby, a w szczególności w niezbyt lubianej przez większość osób wątróbce. Wiedząc już, gdzie znajdziemy żelazo możemy bez przeszkód prawidłowo komponować swoją dietę. Jeść należy więcej chudych wędlin, mięsa i wątróbki. Te produkty zawierają żelazo, które jest dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Wchłanianie żelaza dodatkowo zwiększa witamina C dlatego też w naszej diecie nie powinno zabraknąć produktów, które ją zawierają. Witaminę C zawierają warzywa i owoce. Można tu wyróżnić paprykę czerwoną, natkę pietruszki, brokuły, pomidory, cytrusy, truskawki i czarne porzeczki. Natomiast wchłanianie żelaza ograniczają związki zawarte w kawie i herbacie. Nie powinno się ich pić w trakcie posiłków a jedynie w przerwach między nimi. Kiedy anemii trwa długo i dieta uzupełniana preparatami witaminowymi nie pomaga, należy skonsultować się z lekarzem. Ustali on przyczynę niedokrwistości, czyli na przykład źródło krwawienia, którym może być choroba wrzodowa, polipy itp. Lekarz na pewno zleci zdrowe odżywianie się. Może także przepisać zastrzyki, jeśli wcześniej przez ne witaminy nie dały rezultatu. Wystąpienie anemii może być sygnałem, że w organizmie rozwija się jakaś choroba, dlatego nie można jej bagatelizować. Wizyta u lekarza jest wówczas konieczna i nie wolno z nią zwlekać. Coroczne wykonywanie podstawowych badań krwi sprawi, że będziemy wiedzieć jak miewa się nasz organizm. Wczesne wykrycie niedoborów nie tylko żelaza spowoduje, że w szybki sposób będziemy mogli odpowiednio zareagować i zmienić swoją dietę, a także uzupełnić ją o dostępne bez recepty preparaty witaminowe.