Warzywa i owoce w codziennej diecie - Imprezy / Dieta / Uroda / Rekreacja - SPZ, z nami nie można się nudzić!

BCAA…

zdobienia kawy BCAA są to aminokwasy rozgałęzione, które często można spotkać u ludzi, którzy ćwiczą sporty wytrzymałościowe. Jest to jeden z najlepszych sposobów na rozwój naszego ciała. Głównymi zaletami…

Czas przedświąteczny…

wędzarnie domowe Święta dla bardzo dużej grupy ludzi na całym świecie sa bardzo ważne, dlatego tez przygotowania do tych kilku bardzo ważnych i pięknych dni trwają najczęściej już dwa tygodnie przed. Jest to…

Kontrowersyjne grzyb…

czajniki żeliwne Sezon na zbieranie grzybów w pełni a wraz z nim wiele problemów dotyczących wartości odżywczych grzybów i tego, czy w ogóle warto je jeść. Powszechnie wiadomo, że o zatrucie się grzybami wca…

Warzywa i owoce w codziennej diecie

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z konieczności urozmaicania swojej codziennej diety warzywami i owocami. Są one bardzo ważnym elementem codziennego jadłospisu. Powinno się je jeść przynajmniej pięć razy dziennie, gdyż są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Owoce i warzywa są cennym źródłem witamin, substancji mineralnych i błonnika. Wszystkie te elementy są konieczne dla zdrowia. Składniki mineralne zawarte w warzywach i owocach działają zasadotwórczo. Oznacza to, że niwelują skutki zakwaszenia organizmu powodowanego przez inne pokarmy. Zakwaszenie powoduje brak apetytu, bóle głowy, zmęczenie, pogorszenie cery i apatię. Dzięki systematycznemu spożywaniu owoców i warzyw te przykre dolegliwości występujące zwłaszcza wczesną wiosną mogą nas ominąć. Równie istotną rolę pełni błonnik, który jest ważnym składnikiem owoców i warzyw. Jego główne cechy to usprawnianie pracy jelit, obniżanie cholesterolu we krwi, zahamowanie uczucia głodu, a także ograniczenie wchłaniania szkodliwych substancji. Błonnik jest szczególnie cenny dla osób, które się odchudzają, gdyż wspomaga przemianę materii. Dlatego też, powinien być dostarczany do organizmu codziennie. Kolejnym cennym składnikiem owoców i warzyw są antyoksydanty, zwane inaczej przeciwutleniaczami. Substancje te zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, które uszkadzają strukturę komórek. Wolne rodniki mogą także powodować choroby serca i choroby nowotworowe. Występujące w warzywach i owocach antyutleniacze to między innymi witamina A, C, E, a także prowitamina witaminy A, czyli ß-karoten. Specjaliści radzą, aby warzywa i owoce spożywać pięć razy na dzień. Jest to spowodowane tym, że nasz organizm nie potrafi magazynować niektórych substancji, na przykład witamin. Dlatego też, najlepiej dostarczać je kilka razy dziennie w małych porcjach. Najlepiej, aby zjadane owoce i warzywa były różnorodne, wówczas dostarczymy organizmowi więcej różnych składników odżywczych. Dietetycy opracowali zasadę, że codziennie powinno się zjadać 500 gramów różnych warzyw i owoców, podzielonych na pięć mniejszych porcji. Takie podjadanie owoców i warzyw powinno stać się naszym nawykiem. Zamiast sięgać po słodkie przekąski, albo niezdrowe chipsy, lepiej zjeść jabłko, banana, wypić szklankę soku, albo przegryźć garść orzechów włoskich, laskowych lub migdałów. Wyrobienie w sobie takiego zdrowego nawyku jest ważne z punktu widzenia zapobiegania nadwagi. Są one niskokaloryczne dlatego bezkarnie możemy po nie sięgać w każdej chwili. W sklepach jest dostępnych tak wiele różnych owoców i warzyw, że kosztowanie ich i odkrywanie nowych smaków to sama przyjemność. Wystarczy tylko przełamać stare przyzwyczajenia i następnym razem podczas zakupów, zamiast paczki słonych paluszków wybrać jabłka, banany, czy też dowolny inny owoc lub warzywo. Będzie to wybór z korzyścią dla naszego organizmu i zdrowia, a co za tym idzie nasze samopoczucie również może zyskać. Dzięki temu zapewnimy sobie satysfakcję, że robimy coś dla siebie, z korzyścią na przyszłość.