Jak leczyć niedobory pokarmowe - Imprezy / Dieta / Uroda / Rekreacja - SPZ, z nami nie można się nudzić!

przeszczep włosów Wa…

http://www.lunchservice.com.pl/  Coraz więcej mówi się ostatnio o przeszczepach. Jest to bardzo pozytywna inicjatywa wielu osób, które dbają o to, aby informacja o możliwości oddania narządów po śmierci dotarła do jak na…

Zielona herbata dla …

cyrkulator do wody Niewątpliwie najpopularniejszym napojem na świecie jest woda. Jednak tuż za nią jest herbata, która jest ulubionym napojem wielu narodowości. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków najróżni…

Objawy i leczenie op…

Opryszczka przytrafia się praktycznie każdemu. zazwyczaj pojawia się na wargach, ale może również umiejscowić się w oku czy też w nosie, na rękach, dłoniach i praktycznie w dowolnym miejscu.…

Jak leczyć niedobory pokarmowe

Spożywany przez nas pokarm ma za zadanie nie tylko zaspokoić głód, ale dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jeśli dieta jest urozmaicona i odpowiednio ułożona to wraz z posiłkami nasz organizm otrzymuje także wszystko to, co potrzebne jest do prawidłowego funkcjonowania. Niestety nie każdy zwraca uwagę na to co je. Pośpiech, stres, dużo kawy, napojów energetycznych, fast – food’ów, to wszystko elementy codzienności, które nie wpływają dobrze na nasz organizm. Przez to w szybki tempie możemy doprowadzić do niedoborów pokarmowych, które w konsekwencji mogą powodować różne choroby i osłabienie organizmu. Warto więc zwracać większą uwagę na to, co znajduje się na naszych talerzach. Najlepsze są oczywiście produkty najmniej przetworzone, oraz warzywa i owoce z upraw ekologicznych. Aby zapobiegać wszelkim niedoborom należy pamiętać na jakie choroby możemy się narazić nie dbając o odżywianie. Niedobór witaminy C powoduje szkorbut, witaminy D-krzywicę, niedobór jodu-wole tarczycowe, niedobór żelaza-anemię, niedobór magnezu-tiki nerwowe itd. Takich skutków niedoborów jest o wiele więcej. Łatwo im zapobiegać oczywiście poprzez odpowiednią dietę, która wcale nie jest skomplikowana. Najbardziej powszechnym niedoborem jest niedobór żelaza. Prowadzi on do anemii czyli niedokrwistości, występującej głównie u kobiet. Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem ,który służy do produkcji hemoglobiny. A hemoglobina właśnie jest wykorzystywana do transportu tlenu w organizmie. Jeżeli organizm ma za mało żelaza to spada jego odporność na urazy i choroby. Anemię łatwo rozpoznać, ponieważ wówczas odczuwalne jest ciągłe zmęczenie i osłabienie. W takim przypadku warto zrobić badanie krwi i zmienić dietę albo wprowadzić suplementy diety uzupełniające ja w żelazo. Żelazo występuje w takich produktach jak wątróbka, warzywa, jaja, pieczywo ciemne i mięso. Kolejnym niedoborem objawiającym się zaburzeniami pracy serca jest niedobór potasu. Łatwo go zniwelować wprowadzając do diety mleko, mięso, warzywa, banany, porzeczki, brzoskwinie. Kiedy czujemy, że nie mamy apetytu, a drobne rany ciężko się goją, może to oznaczać że nasz organizm potrzebuje więcej cynku. Znajdziemy go w mleku, serach, jajach, nisko przetworzonych produktach zbożowych, drobiu. Łamliwość kości i skrzywienia są wynikiem niedoboru wapnia. O jego odpowiednią ilość trzeba dbać szczególnie podczas wzrostu, a więc jest on niezbędny w diecie dzieci. Dlatego codziennie na stole powinny znajdować się produkty bogate w wapń, takie jak mleko i jego przetwory, warzywa, a także niektóre gatunki ryb. Wystarczy tylko pamiętać jakie produkty zawierają cenne dla nas składniki odżywcze, a dzięki temu unikniemy problemów z niedoborem składników odżywczych. Organizm sam wysyła nam sygnały jeśli coś jest nie w porządku toteż warto się mu bliżej przyjrzeć. Zapobieganie niedoborom powinno być czymś powszechnym, przecież łatwiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego wystarczy przyjrzeć się nieco bliżej swojej diecie, wykluczyć z niej składniki zawierające jedynie puste kalorie, a wprowadzić produkty wartościowe i odżywcze.