Kontrowersyjne grzyby - Imprezy / Dieta / Uroda / Rekreacja - SPZ, z nami nie można się nudzić!

Jak podnieść odporno…

rewitalizacja pochwy Okres jesieni i zimy to szczególnie czas częstszych zachorowań i infekcji. Czasami zwykłe przeziębienie potrafi zwalić człowieka z nóg, a uciążliwy katar odbiera ochotę na wszystko. Dlatego …

Wpływ internetu na s…

wkładki do butów ortopedyczne W momencie pojawienia się internetu na świecie wśród społeczeństwa wybuchło ogromne zainteresowanie. Wszyscy ludzie pragnęli z całego serca mieć w swoim posiadaniu taki sprzęt, jednakże nie …

Daj odpocząć mięśnio…

http://4xpol.pl/kimono-symbol-sztuk-walki/ Wyczerpujący trening to nie wszystko. Nasze mięśnie potrzebują momentu na odpoczynek. Ważne jest to, aby po każdym ciężkim treningu zrobić dzień przerwy, który pozwoli naszym mięśniom zregen…

Kontrowersyjne grzyby

Sezon na zbieranie grzybów w pełni a wraz z nim wiele problemów dotyczących wartości odżywczych grzybów i tego, czy w ogóle warto je jeść. Powszechnie wiadomo, że o zatrucie się grzybami wcale nie jest trudno. Mało doświadczeni grzybiarze często mylą okazy jadalne z tymi których w ogóle jeść się nie powinno. Dlatego pojawia się pytanie, czy warto ryzykować? Na temat wartości odżywczych grzybów jest bardzo wiele różnych opinii. Niektórzy dietetycy twierdzą, że poza walorami smakowymi nie wnoszą one nic wartościowego do naszego organizmu. Są jednak i tacy, którzy uważają, że mają one pewne walory zdrowotne. Polacy grzyby uwielbiają dlatego też ciężko sobie wyobrazić na przykład Boże Narodzenie bez uszek z grzybami. Jednak w krajach skandynawskich, w Austrii, czy też w Belgii zupełnie nikt grzybów nie zbiera. Wystarczą ich zamienniki czyli pieczarki i boczniaki, które nas Polaków niezbyt satysfakcjonują. W większości grzyby składają się z wody przez co są mało kaloryczne. Dlatego też są doskonałe do dań dla osób będących na diecie. Jednak są również ciężkostrawne i długo zalegają w żołądku. W rzeczywistości dostarczają bardzo małych ilości soli mineralnych. Ich ilość jest uzależniona od rodzaju ściółki na jakiej rosną grzyby. Poza niewielką ilością soli mineralnych grzyby zawierają witaminę A w postaci karotenu (najwięcej mają jej kurki). Posiadają także spore ilości witamin B1 i B2. Inne witaminy występują zaledwie w minimalnych ilościach. W grzybach występuje także białko, które jest białkiem pośrednim między białkiem roślinnym a zwierzęcym. Białka najwięcej jest w grzybach młodych, w starych jest go już nieco mniej. Jeśli decydujemy się na samodzielne zbieranie grzybów musimy znać kilka zasad grzybiarza. Po pierwsze, zbierajmy tylko okazy dobrze znane, zdrowe i kształtne. W żadnym wypadku nie wkładajmy zebranych grzybów do plastikowej torby czy reklamówki. Powinniśmy mieć ze sobą specjalny koszyk do którego włożymy zebrane grzyby. Świeże grzyby powinno się jak najszybciej przygotować i zjeść, albo wysuszyć, zamrozić albo zamarynować. Grzyby robaczywe, stare, nadgryzione w ogóle nie powinny być spożywane. Grzybów w ogóle nie powinno się podawać dzieciom do trzeciego roku życia. Również osoby które są na nie uczulone powinny omijać je z daleka. Dla pozostałych osób grzyby mogą być raczej przysmakiem ale nie elementem codziennej diety. Ważną informacją dla smakoszy grzybów może być także fakt, że nie powinno się ich łączyć z alkoholem. Wbrew powszechnej opinii, że są świetną przekąską na zakrapianie imprezy grzyby mają raczej odwrotny skutek. Ciężkostrawny grzyb w połączeniu w alkoholem może stanowić mieszankę raczej wybuchową. Zamiast grzybów leśnych możemy wprowadzić do naszej diety na przykład boczniaki. Zawierają one dużą ilość kwasu foliowego, a także substancje mające działanie przeciwnowotworowe. Takie grzyby bez problemu kupimy w sklepach i supermarketach. A więc, czy warto jeść grzyby? Tak, ale z umiarem i tylko te z pewnego źródła, a kiedy mamy wątpliwość wybierzmy pieczarki albo boczniaki.