Jak poprawić pamięć - Imprezy / Dieta / Uroda / Rekreacja - SPZ, z nami nie można się nudzić!

Wpływ mediów na życi…

USG tarczycy Dziś mass media stały się nieodłączną częścią rzeczywistości. Ta wszechobecność ma wpływ na jednostki i określone społeczności, nie tylko organizując życie, ale prowadząc też do powstawania …

Catering dietetyczny…

przyłbice stomatologiczne medyczne  Każdy, kto kiedykolwiek próbował się odchudzać wie, że jest to duże wyzwanie. Potrzeba sporo samodyscypliny i zaangażowania w zmianę diety. Szczególnie zdają sobie z tego sprawę osoby od …

Jak zacząć trenować?…

l-carnitine green tea Najtrudniejszy jest zawsze początek. Jednak jak najlepiej jest zacząć? Jest wiele sposobów na rozpoczęcie treningu i każdy może być dobry, jednak jeżeli nie mamy odpowiedniej motywacji do ćw…

Jak poprawić pamięć

Dość dawno temu naukowcy dowiedli, że to w jakim stanie jest nasz umysł jest uzależnione od tego co jemy. Dlatego też, wszelkie problemy z pamięcią mogą być spowodowane niewłaściwym odżywianiem się. Warto więc wiedzieć, co powinno się jeść, aby jak najdłużej cieszyć się dobrą kondycją umysłu i świetną pamięcią. Mózg codziennie wykonuje bardzo męczącą pracę polegającą na odbieraniu i przetwarzaniu ogromnej ilości różnych informacji. Pokarmem dla mózgu jest tlen i glukoza. Natomiast źródłem glukozy są węglowodany, które należy dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem. Dobrym źródłem cennych węglowodanów złożonych jest razowe pieczywo i produkty z pełnego ziarna na przykład brązowy ryż. Niestety, wciąż większość z nas woli pieczywo białe, bułki i chleb o znikomej wartości odżywczej. Bardzo ważne dla rozwoju umysłowego są wszystkie witaminy z grupy B, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w rybach i oleju. Zbyt mała ilość witaminy B3 w organizmie powoduje problemy z pamięcią, kłopoty ze skupieniem się i kojarzeniem, a także powoduje bezsenność. Witaminy tej więcej potrzebują osoby pijące alkohol i lubiące jeść słodycze. Witaminy z grupy B znajdziemy w tuńczyku, mięsie indyka, wątrobie, fasoli, grochu, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych. W walce z problemami z pamięcią niezbędna jest cholina, której brak w organizmie powoduje demencję starczą, ospałość i problemy z pamięcią. Źródłem choliny jest lecytyna, która występuje w kiełkach pszenicy, soi i orzeszkach ziemnych. Lecytynę można także kupić aptece i zażywać ją jako suplement diety. Problemy ze zdolnością rozumowania i uczenia się mogą być spowodowane niedoborem żelaza. Dlatego aby temu zapobiec należy jeść orzechy, rodzynki, warzywa liściaste i rośliny strączkowe a także owoce pestkowe. Równie ważny jest cynk, który w dużej ilości występuje w ostrygach i w pestkach dyni. Przed metalami ciężkimi, które uszkadzają mózg chroni magnez. Należy go systematycznie dostarczać do organizmu ponieważ jest wypłukiwany przez kawę i alkohol, niszczy go także nikotyna. Magnez jest trudno przyswajalny przez nasz organizm toteż warto wspomagać się witaminami. Dotlenienie mózgu jest możliwe dzięki potasowi. W potas bogate są winogrona, morele, banany, nektarynki, pomidory i ziemniaki. Inteligencję zwiększa i poprawia pamięć, a także dodaje sił witalnych i polepsza nastrój fosfor. Jest go szczególnie dużo w rybach. Ważny jest także kwas linolowy. Kiedy w organizmie jest go zbyt mało, dochodzi do osłabienia koncentracji, apatii, pogorszenia pamięci a nawet do halucynacji. Kwas linolowy jest w tłuszczach rybich i w tłuszczach roślinnych. Poza składnikami mineralnymi i witaminami nasz mózg można stymulować w inny sposób. Poprzez picie dużej ilości wody wspomagamy przemiany biochemiczne zachodzące w mózgu. Ruch na świeżym powietrzu, ćwiczenia i dobra kondycja powodują, że do mózgu dostarczana jest odpowiednia dawka tlenu bez której nie ma szans na prawidłowe funkcjonowanie. Ważny jest także sen, który wpływa na dotlenienie mózgu. Warto pamiętać, że dla mózgu już72 godziny bez snu mogą być zgubne i prowadzić do jego wyniszczenia.