Jak podnieść odporność? - Imprezy / Dieta / Uroda / Rekreacja - SPZ, z nami nie można się nudzić!

Media jako środek ma…

baseny termalne na słowacji Media są niezastąpionym elementem naszego życia codziennego. Wśród nich możemy wymienić: prasę, radio, telewizję, Internet, a nawet książkę, film, plakat lub kino. Media są elementem kultury…

Budowa miast w miejs…

nasiona feminizowane Dawnymi czasy ludność mogła cieszyć się piękną przyrodą podziwiając piękne, zielone lasy, w którym żyje wiele cudownych zwierząt. W dzisiejszych czasach społeczeństwo sprawiło, że jest bardz…

Czas przedświąteczny…

Święta dla bardzo dużej grupy ludzi na całym świecie sa bardzo ważne, dlatego tez przygotowania do tych kilku bardzo ważnych i pięknych dni trwają najczęściej już dwa tygodnie przed. Jest to…

Jak podnieść odporność?

Okres jesieni i zimy to szczególnie czas częstszych zachorowań i infekcji. Czasami zwykłe przeziębienie potrafi zwalić człowieka z nóg, a uciążliwy katar odbiera ochotę na wszystko. Dlatego też wielu z nas zastanawia się w jaki sposób można podnieść odporność organizmu w prosty i sprawdzony sposób. Niewątpliwie najlepszym sposobem jest odpowiednia dieta, gdyż to właśnie dzięki niej dostarczamy do organizmu wszystkie niezbędne substancje odżywcze i witaminy. Przed szkodliwym działaniem wolnych rodników chroni selen. Równocześnie poprawia on pracę całego układu odpornościowego, a także łagodzi wszelkie powstałe zapalenia. Warto więc wiedzieć w jakich produktach spożywczych selen się znajduje. Przede wszystkim znajdziemy go w pestkach słonecznika, dyni, kiełkach pszenicy, razowym pieczywie, cebuli, podrobach i rybach. To, ile jest selenu w warzywach uzależnione jest od miejsca w jakim są uprawiane. Natomiast w ilość selenu w mięsie zależy od rodzaju paszy, jaką spożywają zwierzęta. Duże ilość selenu znajdują się w owocach morza i orzechach brazylijskich. Przed przeziębieniem i grypą, a także przed zapaleniem spojówek, grzybicą i różnymi infekcjami chroni nasz organizm cynk. Jednak kiedy przeziębienie już nas dopadnie, to pomaga łagodzić jego objawy takie jak kaszel, katar, chrypka. Cynk znajdziemy przede wszystkim w kaszy gryczanej, pieczywie razowym, polędwicy wołowej i wątrobie. Można go także znaleźć w jajach, czosnku, kapuście, pestkach dyni i słonecznika, fasoli i ostrygach. Dzienne zapotrzebowanie na cynk możemy pokryć spożywając na przykład jeden plasterek żółtego sera. Nasz organizm bardzo ciężko przyswaja cynk, dlatego musimy go często uzupełniać poprzez dostarczanie go wraz z odpowiednim pokarmem. Bardzo ważnym składnikiem dla odporności naszego organizmu jest żelazo. W przypadku jego niedoboru mamy do czynienia z ciągłym osłabieniem, bladością cery, apatią i podatnością na infekcje i choroby. Od ilości żelaza uzależniona jest odporność. Przede wszystkim znajdziemy go w wątróbce, mięsie, jajach, fasoli, grochu, brokułach, szpinaku i krewetkach. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na żelazo trzeba zjeść porcję wieprzowej wątróbki. Równie ważne jest dostarczanie do organizmu witamin, które działają na odporność organizmu. Dużą rolę odgrywa tutaj witamina A. Chroni ona przed wnikaniem zarazków do błony śluzowej dróg oddechowych, pozwala walczyć z wirusami, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga pokonać infekcję. Jak większość cennych składników i witamin, również witaminę A znajdziemy w wątrobie, mleku, jajach i rybach. Prowitaminę witaminy A, czyli beta-karoten znajduje się w marchwi, dyni, papryce, mango, morelach, szpinaku, szczypiorku itp. Zjedzenie codziennie marchewki wystarczy do uzupełnienia witaminy A w organizmie. O właściwościach witaminy C słyszeli niewątpliwie wszyscy. Ułatwia ona walkę katarem, neutralizuje wolne rodniki, zmusza białe ciałka krwi do walki z chorobą. Znajduje siew owocach cytrusowych, kiwi, aronii, żurawinie, brokułach, natce pietruszki, warzywach o zielonych liściach. Dzienna dawka witaminy C to jedna pomarańcza. Odpowiednio się odżywiając sprawimy, że nasz organizm będzie odporny na infekcje, a w razie choroby szybko się z nią upora.