Herbata z dzikiej róży – Pij na zdrowie!

Dzika róża to wyjątkowa roślina o dobroczynnych właściwościach. Niestety jest trochę zapomniana i niedoceniana na co dzień w naszych kuchniach. A szkoda. Bo oprócz zastosowania cukierniczego – wszyscy znamy konfiturę z dzikiej róży w roli nadzienia do pączków, ma także szereg prozdrowotnych właściwości. Szczególnie dobroczynny jest napar z owoców dzikiej róży popularnie nazywany także herbatką różaną. Róża zawiera duże ilości witaminy C, która wspiera naszą odporność i wykazuje właściwości antyoksydacyjne, czyli pomaga nam zachować na dłużej zdrowy, młody i piękny wygląd.

Oprócz witaminy C owoce dzikiej róży są także źródłem innych witamin: na przykład A, B1, B2, E oraz K. Stanowią także bogate źródło kwasu foliowego.
Herbatka z dzikiej róży wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, samopoczucie i odporność. Zawarte w niej naturalne olejki eteryczne pozwalają się zrelaksować i wpływają na poprawę samopoczucia. Herbata z dzikiej róży polecana jest każdemu, a szczególnie osobom o obniżonej odporności, skarżących się na dolegliwości stawów oraz cukrzykom.